Öresunds Veterinärklinik | Fästingar
Öresunds Veterinärklinik. När ditt djur behöver vård. Fyra kliniker, Malmö, Vellinge, Lund, Limhamn.
111
page-template-default,page,page-id-111,page-child,parent-pageid-86,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Fästingar

fästing

Vår  vanliga fästing heter Ixodes Ricinus. Den sitter på växtlighet och inväntar sitt offer som den finner med hjälp av luktsinne och värmesensorer. Till en början är fästingen bara några millimeter stor, och efter en fullgod blodmåltid (ca 2-3 dagar) är den ca 1 cm stor. Nöjd och mätt släpper den taget och faller ner på marken igen. Fästingarna kan bära med sig ett flertal olika smittor som kan sprida sig till värddjuret i samband med bett. De sjukdomar hundar kan få av fästingar i Sverige är Anaplasmos, tidigare kallat Ehrlichios, Borrelios och TBE. TBE är dock ovanligt.
Ju tidigare man tar bort fästingen, desto mindre är risken för överföring av smitta.
Platsen där fästingen suttit blir ofta lite svullet och rött, men symtomen försvinner efter några dagar. Det är en effekt av själva bettet och är inte relaterat till om hunden smittats eller ej. Den röda cirkel som människor kan få vid borreliasmitta, erytema migrans, uppträder inte på hundar.

Förebyggande åtgärder

Det finns många olika medel man kan använda som skydd mot fästingangrepp. Dels finns spot-on-preparat som man droppar på huden i nacken (Exspot, Frontline och Practic) och som sedan sprids i huden över hela hunden. Det finns också fästinghalsband (Scalibor) som konstant utsöndrar en liten mängd preparat till huden. Katter kan endast behandlas med Frontline!
Nu mera finns det även tuggtabletter som man ger vid ett tillfälle och som sedan räcker 1-3 månader.

nexgard

NEXGARD är en tuggtablett till hund som är effektiv mot de vanligt förekommande fästingar i Europa. Det  effektiva medlet tas snabbt upp i blodet och effekten varar i en månad.
Inga kända biverkningar har rapporterats.

bravecto

BRAVECTO är en tuggtablett till hund med omedelbar avdödande effekt på  våra vanligaste fästingar. Effekten håller upp till 12 veckor.
Vanligaste biverkningarna är milda och övergående magbesvär såsom diarré, kräkning, aptitlöshet och dräglande.

Den aktiva substansen i tuggtablett mot fästingar och loppor tas upp i blodet och parasiten som biter hunden dör. NEXTGARD och BRAVECTO kan ges till hundar över 8 veckors ålder och med en vikt på minst 2 kg.
De är båda receptbelagda.

frontlineFRONTLINE VET finns både som spray och spot on. Effekten vara i 3-5 veckor men sedan bör behandlingen upprepas. Hunden och katten kan bada men bör ej schamponeras då effekten av Frontline vet försvinner. Frontline vet är ett mycket säkert behandlingsalternativ, ytterst få biverkningar har rapporterats. Dock upplever ägare att effekten varierar, då det tar från 4 till 48 timmar från det att fästingen kommer i kontakt med Frontline vet tills de avdödas. Därför kan fästingen hinna bita sig fast i huden, men dör innan den hinner sprida någon smitta.Exspot-packshot

EXSPOT VET finns endast som spot on och effekten vara i ca 4 veckor. Även här avtar effekten i tvätt med schampo. Effekten mot fästingar är god. Expot vet får EJ användas till katt. I sällsynta fall kan hudreaktion och håravfall förekomma.

Untitled-2BROADLINE Det första spot-on avmaskningsmedlet för katt, som också skyddar mot loppor och fästingar.
Kan användas på kattungar från 7 veckors ålder som väger mer än 0.6 kg. Behandling och skydd mot fästingar i upp till 3 veckor samt loppor i upp till 5 veckor.


SCALIBOR VET är ett halsband till hund som har god effekt i 5-6 månader. Effekten mot fästningar är god och oftast räcker behandlingen under hela fästingsäsongen. Även här kan i sällsynta fall biverkningar som lokala hudreaktioner och håravfall förekomma.om-scalibor
Ska inte användas till valp yngre än 7 veckor.
Halsbandet ska tas av om hunden vill simma eller bada eftersom den aktiva substansen är skadlig för fisk och andra vattenlevande organismer.
Tillåt inte barn, särskilt små barn, att hantera halsbandet. Se till att små barn inte tillåts långvarig intensiv kontakt med en hund som bär halsbandet.