Öresunds Veterinärklinik | Kastration hund
Öresunds Veterinärklinik. När ditt djur behöver vård. Fyra kliniker, Malmö, Vellinge, Lund, Limhamn.
1100
page-template-default,page,page-id-1100,page-child,parent-pageid-86,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Kastration hund

Det finns flera fördelar med att kastrera sin hund.

Efter kastrering slutar tiken att löpa vilket gör att risken för skendräktighet, livmoderinflammation och oönskade kullar försvinner.
Den kastrerade tiken har även lägre risk att drabbas av juvertumörer. För kastrerade hanhundar minskar risken att drabbas av prostatasjukdomar och risken för testikeltumör försvinner helt.
Kastrerade hanhundar är inte lika benägna att rymma och aggressivt beteende mot andra hanhundar reduceras. Det här medför att risk för bitskador och trafikolyckor minskar.

Utfodring

Det är väldigt viktigt som djurägare att vara medveten om den förändringen i utfodring som behövs efter en kastrering. Hundens energibehov sänks omgående med hela 30% och därför behöver man redan vid operationsdagen anpassa hundens utfodring för detta. Annars riskerar hunden att kraftigt öka i vikt, vilket kan vara direkt hälsofarligt för hunden. Foderintaget ökar dessutom ofta efter kastrationen.
Vi rekommenderar därför att men redan vid operationsdagen byter till ett foder som är anpassat för kastrerade hundar.
Fråga gärna vid besöket så hjälper vi dig.

Viktigt att tänka på efter kastrering

  1. Hundar som blivit kastrerade löper dubbelt så stor risk att drabbas av övervikt jämfört med okastrerade hundar.
  2. I vissa fall kan man se skillnad i pälskvalitén, då främst på typer som spaniel och retriever.
  3. Aktivitetsnivån hos hunden blir ofta lägre, vilket ökar risken för övervikt (hunden blir lugnare och får ett mer dämpat temperament).
  4. Minskad aktivitet bidrar till en större risk för ledsjukdomar, diabetes och urinsten.

Genom att som djurägare direkt anpassa utfodringen och försöka aktivera sin hund mer efter operationen, kan man förebygga ovanstående problem avsevärt.

Vi hjälper dig gärna om du har några frågor vid besöket.

 

Kemisk kastration

Som alternativ till ”vanlig” kastration,  görs nu även kemisk kastration.
Det sker genom ett implantant (Suprelorin) som injiceras in under huden. Implantatet har effekt i ca 6-12 månader. Testosteronnivåerna blir lika låga som vid vanlig kastration och 2015-03-04 10.56.42spermieproduktionen upphör. Initialt brukar dock testosteronnivåerna öka så i början kan det ha motsatt effekt. Detta ingrepp kan med fördel göras utan att hunden behöver sövas.
När implantatet har slutat att verka tar det olika lång tid innan hunden återfår sin normala testosteronproduktion igen.
Kemisk kastration rekommenderas inte till avlesdjur på grund av att man inte kan säga exakt när effekten av implantatet avtar.
Många väljer att prova kemisk kastrering innan man beslutar sig för en kirurgisk.