Öresunds Veterinärklinik | Kastration katt
Öresunds Veterinärklinik. När ditt djur behöver vård. Fyra kliniker, Malmö, Vellinge, Lund, Limhamn.
1144
page-template-default,page,page-id-1144,page-child,parent-pageid-86,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Kastration katt

Det finns flera fördelar med att kastrera sin katt.

Honkatten behöver inte ta p-piller, som medför en ökad risk för livmoderinflammation och juvertumörer.
Oönskade kullar och besvärliga löp är också något som honkatten besparas ifrån.
Efter kastrering håller sig ofta katten närmare hemmet och risker i from av bråk med andra katter och trafikolyckor minskar.

Utfodring

Det är väldigt viktigt som djurägare att vara medveten om den förändringen i utfodring som behövs efter en kastrering. Kattens energibehov sänks omgående med hela 30% och därför behöver man redan vid operationsdagen anpassa kattens utfodring för detta. Annars riskerar katten att kraftigt öka i vikt, vilket kan vara direkt hälsofarligt för katten.
Till exempel kan en katt på 4 kg lätt öka sin vikt till 6 kg på bara 2 månader. Det motsvarar en viktökning med 35kg för en människa som väger 70kg.
Den mest avgörande perioden är de första 2 månaderna efter operationen. Vi rekommenderar därför att men redan vid operationsdagen byter till ett foder som är anpassat för kastrerade katter.
Fråga gärna vid besöket så hjälper vi dig.

Viktigt att tänka på efter kastrering

  1. Katten aktiverar sig mindre och det medför ökad risk för övervikt och problem med matsmältningen.
  2. Lägre aktivitetsnivå bidrar till att katten tvättar sig mer och får där med i sig mer päls i form av hårbollar i magen och tarmar.
  3. Övervikt kan leda till diabetes och ledsjukdomar för katten.
  4. Man kan också se att urinsten är vanligare hos kastrater eftersom de äter mer och urinerar inte lika ofta.
    Risken för urinsten är 7 gånger större jämfört med en okastrerad katt.

Alla kastrerade katter kan drabbas av samma problem, men man har sett att kastrerade hankatter är mer utsatta för övervikt, diabetes och urinsten jämfört med kastrerade honkatter.

Genom att som djurägare direkt anpassa utfodringen efter operationen och försöka aktivera sin katt mer, kan man förebygga ovanstående problem avsevärt.

Vi hjälper dig gärna om du har några frågor vid besöket.