Öresunds Veterinärklinik | Loppor och Löss
Öresunds Veterinärklinik. När ditt djur behöver vård. Fyra kliniker, Malmö, Vellinge, Lund, Limhamn.
115
page-template-default,page,page-id-115,page-child,parent-pageid-86,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Loppor och Löss

Loppor

Loppan är en blodsugande insekt som är 2-6 mm lång. Den tillbringar endast en kortare tid på djuret för att suga blod, sedan lever den i djurets omgivning. Äggen blir till larv och sedan puppa. Puppan kan ligga i miljön i upp till ett år innan den kläcks till en färdig loppa.

Det finns flera olika lopparter. Alla är inte värdspecifika, vilket betyder att t ex kattloppan kan leva även på hundar. Hundar och katter kan även tillfälligt angripas av t ex fågel-och igelkottsloppor.

Ett djur som angripits av loppor får ofta intensiv klåda, främst över länd-och korsrygg, och man kan ha tur och hitta loppor men få deras avföring i pälsen. Djuret kan även få en allergisk reaktion mot loppans saliv. .
Ett djur med loppor behandlas med antiparasitärt spot-on-preparat. Det är också mycket viktigt att sanera miljön hemma då loppan kan leva upp till ett år i t ex golvsprickor och heltäckningsmattor.

Löss

Det finns pälsätande och blodsugande löss, men de blodsugande är vanligast. Lusen lever hela sitt liv på värddjuret där den lägger sina ägg. Dessa kan ses som små, vita bubblor som sitter fast på hårstråna.

Man vet att djuret angripits av löss genom att man hittar löss eller ägg i pälsen. Man kan även se att djuret får måttlig klåda, t.ex. i ljumskar, bakom öronen samt på huvud och hals.

När man påvisat löss behandlar man sitt djur med antiparasitärt spot-on-preparat. Lusen lever bara en kortare tid utanför värddjuret, men det är ändå viktigt att tvätta filtar och liknande där djuret ofta ligger samt kammar osv