Öresunds Veterinärklinik | Ormbett
Öresunds Veterinärklinik. När ditt djur behöver vård. Fyra kliniker, Malmö, Vellinge, Lund, Limhamn.
121
page-template-default,page,page-id-121,page-child,parent-pageid-86,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Ormbett

I Sverige har vi endast en giftig orm, nämligen huggormen.

När huggormen biter sprider den sitt gift i såret. Ormen verkar kunna dosera olika mängd gift från tillfälle till tillfälle, varför reaktionen på bettet kan vara allt från nästan obefintligt till livshotande.

När djuret blir ormbitet reagerar det oftast omedelbart med smärta av själva bettet och blir ganska snart trött och allmänt påverkad. Det kan sedan ta upp till en timme innan någon reaktion syns på bettstället. Då uppstår oftast en kraftig svullnad och ömhet över den bitna kroppsdelen som sedan sprider sig.

Den vanligaste lokaliseringen för ormbett är i nosen och i tassar/ben.

OM ditt djur drabbas av ormbett bör du hålla det i stillhet, om möjligt bära det, och omedelbart uppsöka veterinär.

Vet du om att du ofta vistas på ställen där det kan ta lång tid att ta sig till veterinär kan det vara bra att ha kortisontabletter att ge i det akuta skedet. Kortison ges för att lindra svullnaden och kan lindra en chock. Kortison är ingen antidot mot ormens gift. Recept på kortisontabletter kan din veterinär skriva ut.

Ett djur som blivit ormbitet får ofta lindrig till kraftig påverkan på lever, njurar och kan även drabbas av blodbrist. Därför är det viktigt att följa upp med ett blodprov ett par veckor efter bettet för att se att ditt djur inte får bestående men.