Öresunds Veterinärklinik | Rävskabb
Öresunds Veterinärklinik. När ditt djur behöver vård. Fyra kliniker, Malmö, Vellinge, Lund, Limhamn.
119
page-template-default,page,page-id-119,page-child,parent-pageid-86,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Rävskabb

Rävskabb, sarcoptes scabiei, är ett litet kvalsterdjur som är vanligast hos räv och hund men som även förekommer på katt. Kvalstret är så litet att man inte kan se det med blotta ögat, 0,2-0,45 mm långt och 0,2-0,35 mm brett. De gräver gångar i huden där de lägger sina ägg.

Ett djur som infekterats med rävskabb får klåda, håravfall och ibland sekundära hudinfektioner.

Rävskabb smittar vid direktkontakt mellan djur, men även genom att djuret vistas i en miljö där en smittad individ varit. Rävskabben kan leva utanför sitt värddjur i upp till tre veckor.

Det enklaste sättet att få veta om hunden eller katten har rävskabb är att ta ett blodprov. I blodprovet ser man om det bildats antikroppar mot rävskabb. Det tar ca 2-4 veckor för antikropparna att bildas från det att man blivit smittad.

Ett djur med rävskabb behandlas med tabletter, injektioner eller med spot-on-preparat. Det är också viktigt att städa hemma och att tvätta fällar och dylikt där hunden eller katten brukar ligga.