Öresunds Veterinärklinik | Skotträdsla hos hund
Öresunds Veterinärklinik. När ditt djur behöver vård. Fyra kliniker, Malmö, Vellinge, Lund, Limhamn.
1255
page-template-default,page,page-id-1255,page-child,parent-pageid-86,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Skotträdsla hos hund

Skotträdsla hos hundadaptil.dog

Det är många hundar som är rädda för fyrverkerier och nyårsafton är därför en stressfull situation för dem.
Dessvärre finns ingen magisk lösning på problemet. Det kräver arbete av dig som hundägare och det mesta arbetet sker under hela året.
Många tror och hoppas på att vi som veterinärer kan ge hunden en medicin som gör att den sover igenom hela nyårsfirandet, men så enkelt är det inte.


Smällfri miljö

maxresdefault (1)Det optimala är så klart om man har möjlighet att resa bort någonstans där det inte finns smällare eller där de i alla fall är mindre förekommande. Alla har inte den möjligheten och man får då göra så gott man kan i sitt hem.

  • Gör iordning en plats för hunden som är så smällfri som möjligt. Välj ett rum utan fönster. Hundar reagerar även på sken från raketer.
  • Gör det möjligt för hunden att krypa in under en täckt möbel eller hundbur.
  • Sätt på musik för att dränka ljudet utifrån.
  • En del hundar accepterad att man stoppar fetvadd i öronen.


Sänd rätt signaler

Det är viktigt att du inger trygghet för din hund och demonstrerar lugn i den stressade situationen som hunden befinner sig i. Bete dig som vanligt, som att du inte hör smällarna. Gå inte ut med hunden medans det smäller ute.
Om det skulle smälla till då ni är ute och hunden blir rädd, rusa inte hem direkt. Det sänder signaler att det är farligt ute. Forstätt den vanliga promenaden och försök distrahera hunden med att växla tempo eller kasta godis i gräset så den får söka och på så sätt tänka på annat. När hunden är lugn är det dags att gå hem.


BeteendeträningDaphappyface

Denna träning är inget man börjar med några  veckor innan nyår, utan den tränar man på under hela året. Grundprincipen är att man vänjer hunden vid smällare under trygga förhållande och uppmuntrar ett lugnt beteende. Det finns ljudskivor och DVD med fyrverkerier som man kan använda sig av. Börja med att spela upp skivan på mycket låg volym och efterhand som hunden vänjer sig vid ljudet kan man öka volymen. När hunden tolererar en ljudnivå som liknar den vid nyår kan kan man introducera andra ljud och miljöer. Många brukshundsklubbar har skottövningar. Placera er några kvarter ifrån klubben och efterhand som hunden accepterar ljudet kan du flytta dig närmare.
Tänk på att endast uppmuntra lugna beteenden. Försök att associera smällandet med något positivt som lek eller låt hunden spåra efter godis.
Det finns även privata hundtränare som hjälper till med denna träningen.


Medicinering

En del hundar är fortfarande så rädda vid nyår att medicinering är nödvänligt. Man ska dock vara medveten om att medicinering endast maskerar rädslan, hunden är så trött att den inte orkar reagera på ljudet. Fördelen är att den inte utsätts för den fysiska stressen som rädslan utlöser. Nackdelen är att hunden fortfarande hör och är medveten om vad som händer runt om den. Detta kan leda till att hunden blir ännu mer rädd eftersom den inte kan gå undan och gömma Stethoscope-imagesig. Därför är det mycket viktigt att kombinera medicinering med en smällfri miljö och använda Adaptil / Zylkéne / CALMEX.

För att få lugnande medicin till din hund måste den undersökas av veterinär.


Adaptil

Adaptil är ett feromonpreparat för hundar. Det innehåller ett doftämne som tikarna har runt sina spenar vid digivningen och som har en lugnande effekt även på den vuxna hunden. Fördelen med detta preparatet är att hunden inte blir allmänpåverkad eller trött.

Adaptil finns i spray, halsband och adapter. Man har bäst effekt efter 2-3 veckors användande.

Tänk på att endast Adaptil troligen inte kommer vara tillräckligt för att hunden ska vara helt fri från sin skotträdsla. Syftet är att dämpa ångesten i kombination med träning och andra förebyggande åtgärder.sep12CALMEX

CALMEX är ett fodertillskott till hund och finns även till katt. Det innehåller en kombination av två aminosyror, ett växtextrakt och B-vitaminer som bidrar till att minska stress och dämpa ångest.

CALMEX är i en öppningsbar kapsel med  pulver. Ge kapseln hel i en godisbit eller öppna den och strö pulvret på fodret. Ges 1/2 – 1 timme före förväntad obehaglig händelse.

 

1

Sileo

Det första veterinärregistrerade läkemedlet godkänt till hund för lindring av akut ångest som orsakas av ljud. Sileo är en gel som apliceras i hundens mun mellan kinden och tandköttet.
En första dos ges när hunden uppvisar de första tecknen på oro eller när ägaren märker ev ett typiskt stimuli som till exempel ljudet av fyverkerier eller åska.
Den dos som ska ges beror på hundens kroppsvikt. Medicinen ska inte sväljas utan den tas upp via munslemhinnan.
Om ljudet fortsätter och hunden fortsatt visar tecken på oro och rädsla, kan en en ytterligare dos ges efter att 2 timmar gått, upp till sammanlagt 5 gånger under varje händelse.

sileo

sileo1

Instruktionsvideo

 

Thundershirt

Det mjuka, konstanta trycket har en lugnande effekt på de flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade.
Förklaringen ligger i kopplingen mellan det sensomotoriska och det proprioceptiva systemet (att man helt enkelt vet var man har sina ben utan att man behöver titta på dem).
Hunder tar in information med alla sina intryck, även genom huden. I huden ligger receptorer som uppfattar tryck, värk, värme och kyla. Trycket har en lugnande effekt på nervsystemet.
En thundershirt ger en känsla av trygghet, säkerhet och medvetenhet om kroppens gränser och därmed en lugnande effekt.

 

 

Foder katt (Royal Canin Calm)

För katter kan vi erbjuda fodret Calm från Royal Canin.
Dietiskt helfoder för katter i samband med oro vid förändringar. Fodret bidrar till att minska relaterade problem med hud, mage och/eller urinvägar.calm1

 

Har ni ytterligare frågor är ni varmt välkomna att besöka eller ringa oss för rådgivning.
Här finns vi

 

Dog-stills03