Öresunds Veterinärklinik | Värmeslag
Öresunds Veterinärklinik. När ditt djur behöver vård. Fyra kliniker, Malmö, Vellinge, Lund, Limhamn.
117
page-template-default,page,page-id-117,page-child,parent-pageid-86,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Värmeslag

När en hund blir för varm reglerar den temperaturen genom att hässja. Om hunden inte lyckas kyla av sig på detta sätt stiger kroppstemperaturen. Gränsen för vad kroppen klarar av är 42,8 grader C. Vid temperaturer över det skadas kroppens celler och dör. Värmeslag drabbar oftast hundar som fått sitta länge i en bil i solen. Trubbnosiga hundar är känsligare än andra.

Övervikt, hög ålder, tjock päls och hjärtsjukdom är också faktorer som ökar riskerna.

Tecken på värmeslag är att hunden hässjar, dreglar, har torra och röda slemhinnor och hög puls. I allvarliga fall får hunden andningssvårigheter, kräkningar och faller i koma för att sedan dö om inte akuta åtgärder snabbt sätts in.

Den viktigaste behandlingen vid värmeslag är att omedelbart sänka kroppstemperaturen, tex genom att spruta ned hunden med kallt vatten och sedan fläkta den. Man kan också omsluta den i kalla våta handdukar. Isbad är däremot inte lämpligt då det får de ytliga blodkärlen att dra ihop sig och försämrar nedkylningen av de inre organen.

Om en hund drabbats av värmeslag bör den undersökas av veterinär även om djurägaren själv lyckats få ned dess temperatur. Ofta behöver hunden understödjande behandling med intravenöst dropp.
Lämna aldrig hunden ensam i bilen på sommaren, värmeslag kan uppstå mycket snabbt! Låt den hellre stanna hemma!