Operationsavdelning

Vår kirurgiska avdelning utför kastrationer av hund, katt och kanin.

Vi har även möjlighet att utföra mer avancerad buk- samt mjukdelskirurgi. Vi tar emot patienter för både planerade och akuta operationer. Vi har även framstående samarbete med vår onkologiska avdelning för att planera och utföra kirurgiska ingrepp av olika typer av tumörer.

På operationsavdelningen arbetar en veterinär tillsammans med en legitimerad narkossköterska, som övervakar ditt djur under operation och uppvak. Avdelningens legitimerade narkossköterskor har god kompetens inom anestesiologi och är vana att söva och övervaka sjuka djur. 

Inför operationen och narkosen skall ditt djur fastas från midnatt. Intaget sker på morgonen klockan 8:00, då träffar du veterinären och lämnar in ditt djur. Ditt djur stannar hos oss hela dagen, och vi kontaktar dig när ditt djur är i uppvaket.

Följ med på en dag på vår operationsavdelning!

På vår klinik har vi möjligheten att utföra både elektiva och akuta operationer och vi har ett flertal olika operationer som utförs varje dag. Våra arbetspass sträcker sig mellan 8-17 och för att få så mycket tid som möjligt över åt våra operationspatienter under dagen så vill vi att samtliga patienter kommer till kliniken mellan 8,00-8,30 på morgonen. Se till att din hund är ordentligt rastad och har fått chansen att utföra sina behov ordentligt på dess operationsdag. 

När ni först kommer till kliniken på morgonen kommer ni att få fylla i ett formulär där ni bl.a. får fylla i om ert djur äter mediciner, eventuella allergier och annan information som kan vara bra för oss att känna till.

Det är också viktigt att känna till att narkos kan innebära vissa risker för djuret. För de äldre patienterna rekommenderar vi alltid att blodprov blir taget innan sövning. På så sätt har vi möjlighet att anpassa narkosen efter varje patients specifika behov. 

För att minska risken för fara så är det viktigt att ditt djur har varit fastandes i minst åtta timmar innan det infinner sig på operation. Detta är för att det ofta används en del mediciner som kan framkalla kräkning hos djuren och risken för att de då kan få ner matrester i lungorna är stor. Då kan djuret få lunginflammation. 

Obs! Detta gäller ej kaniner. De ska aldrig fasta!

Vid överlämningen så kontrollerar veterinären bl.a. så att hjärtat och lungorna låter friska på ditt djur och vikten kontrolleras. Du har också då möjlighet att ställa dina frågor till veterinären. När alla dagens patienter har kommit så planeras dagens upplägg utifrån vad vi har för patienter för dagen. Gamla och sjuka eller väldigt unga patienter prioriteras.

Alla får varsin mjuk och varm bur att sitta i under dagen. Är ditt djur väldigt stressat så får det lite lugnande medicin så att de finner ro under väntan på sin tur. Innan en operation kan genomföras så rakas och tvättas operationsområdet i fråga väldigt noggrant, men det är att rekommendera att din hund har fått ett bad dagen innan operation. När ditt djurs operation är klar så ringer alltid kirurgen upp för att uppdatera dig om hur det har gått och för att bestämma en tid då du kan hämta hem djuret igen. 

Vi har full förståelse för att man kan känna oro för sitt djur som man har lämnat här men vi vill verkligen understryka att vi uppskattar att få arbeta i lugn och ro med våra patienter och telefonsamtal hit under dagen undanbedes. Vi kommer att höra av oss!

Specialistområden

Laboratorium

Vi har ett modernt och välutrustat laboratorium som säkerställer kvaliteten och ger snabba och tillförlitliga provsvar.

Höftledsröntgen

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) är ärftligt betingade utvecklingsrubbningar som förekommer hos hundar inom många raser.

Akutvård

Vi står redo för att ta emot akuta patienter varje dag under våra öppningstider. För att vi ska kunna hjälpa ert djur på bästa sätt, ber vi er alltid att ringa först på 040 - 18 16 00 och meddela att ni är på väg.