Laboratorium

Vi har ett modernt och välutrustat laboratorium som säkerställer kvaliteten och ger snabba och tillförlitliga provsvar.

Här utförs analyser med avancerad teknik inom hematologi, klinisk kemi, urinanalyser och snap tester. Vi har dragskäp och mikroskopi och kan utföra olika typer av cytologi, mikrobiologi samt parasitologi. Ett del analyser skickas till andra externa laboratorium inom Sverige samt utomlands.

Ibland kan patienten behöva lämna ett blodprov i samband med besök för att veterinären ska kunna göra en så komplett bedömning som möjligt, alternativt följa upp ett befintligt sjukdomstillstånd.

Vår målsättning är att det ska gå till så stressfritt som möjligt för alla, såväl djuret som dess ägare.
Oftast tas blodprovet från en ven (det slags blodkärl som för tillbaka blodet till hjärtat) i ett av benen, antingen bak eller framben. Först rakas området för att sedan desinficeras. Man sätter en så kallad ’stas’ högt upp runt benet för att fylla upp blodkärlen nedanför innan man för in nålen. Precis som vi människor kan även djur vara mer eller mindre ’lättstuckna’. De flesta djur tolererar själva blodprovstagningen väl och man kan oftast göra hela proceduren i sittande eller stående läge. Efter provtagningen får patienten ett litet bandage med en kompress närmast huden som ska sitta kvar tills det lilla hålet som nålen lämnar slutit sig, vilket oftast inte tar längre än ca 10 minuter. I vissa fall kan man välja att ta blod från jugularvenen som sitter på sidorna av halsen. 

Tycker du som ägare eller medföljare att det är obehagligt med blod eller provtagning är det inga som helst problem. Det är mer vanligt än man tror och bara att säga till innan, så ordnar vi att två från personalen tar provet i stället för att du ska behöva vara med. 

Efter att provet är taget tas det hand om personalen på vårt lab. Vi har möjlighet att utföra de allra flesta analyserna ’in house’, vilket gör att vi ofta snabbt kan få svar och gå vidare med en lämplig plan för patienten samt inleda adekvat behandling. Skulle de behöva kompletteras med något prov som vi inte har möjlighet att analysera på plats så samarbetar vi med några av Europas största referenslaboratorier inom veterinärmedicin. 

Specialistområden

Höftledsröntgen

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) är ärftligt betingade utvecklingsrubbningar som förekommer hos hundar inom många raser.

Akutvård

Vi står redo för att ta emot akuta patienter varje dag under våra öppningstider. För att vi ska kunna hjälpa ert djur på bästa sätt, ber vi er alltid att ringa först på 040 - 18 16 00 och meddela att ni är på väg.

Friskvård

Friskvård och förebyggande av sjukdomar lägger vi stor vikt på. Vi hjälper er med bland annat besiktning, chipmärkning, vaccinationer, avmaskning inför resa och utfärdande av EU-pass.