Öresunds Veterinärklinik | Reproduktion
Öresunds Veterinärklinik. När ditt djur behöver vård. Fyra kliniker, Malmö, Vellinge, Lund, Limhamn.
2708
page-template-default,page,page-id-2708,page-child,parent-pageid-10,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Reproduktion

Planera optimal parningsdag

Vi kan hjälpa till att planera vilka dagar i löpet som är bäst för parning eller insemination för att optimera chanserna att bli dräktig. Vi analyserar dräktighetshormonet Progesteron som visar var i löpet tiken befinner sig och när de mest fertila dagarna infaller. Provsvaret får du samma dag.

Vaginal cytologi är ett prov man tar med tops i vaginalslemhinnan och det ger också information om var i löpet tiken är.

Bedömning av spermiekvalitet

Samling och bedömning av spermiekvalitet är en del i fertilitetsutredning på hanhund om man har misstanke om att hanhunden har nedsatt fertilitet tex lämnar tomma tikar eller små kullar. Samlingen går oftast lättare när en löptik är närvarande, men det är inte nödvändigt.

Artificiell insemination på hund

Vi utför artificiell insemination med den norska katetern eller endoskop för bästa resultat.  Här lägger vi stor vikt vid intrauterin teknik, dvs  att lägga sperman i livmodern för störst chans till dräktighet.  Vid insemination är det också viktigt att ringa in den mest optimala tidpunkten med hjälp att progesterontest och vaginal cytologi.

Import och export av sperma

Vi kan hjälpa till med import och export att kyld sperma. Import/export av hundsperma är stadigt ökande och är ett bra och smidigt sätt att använda hanar utomlands utan att tiken behöver utsättas för en lång resa.

Dräktighetsundersökning med Ultraljud

Vi utför dräktighetsundersökning med ultraljud från dag 28 efter parning.

Förlossningshjälp

Vi har lång erfarenhet av och vana vid förlossningskomplikationer och tar emot tikar och katthonor för förlossningshjälp under våra öppettider.  Vi utför även kejsarsnitt och neonatalvård.

Problem i digivningsperioden

Vanliga problem i digivningsperioden är laktationsproblem hos tiken och problem med svaga valpar.  Nyfödda valpar ska inte gå ner vikt utan fortsätta öka för varje dag. Om tillväxten stannar av är det viktigt att söka hjälp i ett tidigt skede.

Fertilitetsutredning

Vi gör fertilitetsutredningar av både tik och hane. Vanliga problem hos tik är problem med löp eller parning, svårigheter att bli dräktig eller att bibehålla dräktigheten.  Vi brukar börja med hälsoundersökning och gynekologisk undersökning.  Hos hanhund ingår även undersökning av spermiekvalitet.

Herpesvaccination

Herpes är en virusinfektion som hos den vuxna hunden är ofarlig och ger en lindrig eller ibland symptomlös luftvägsinfektion. Om tiken blir smittad under dräktighet, däremot, är det risk att fostren aborteras.  Likaså är nyfödda valpar mycket känsliga för viruset och det är en betydande risk för valpdödlighet om nyfödda valpar smittas.

Det finns vaccin som skyddar fostren och valparna bra. Man ger två sprutor, den första i samband med löp och den andra en vecka innan beräknad valpning.

Kastration

Kastration hos tik och hanhund utför vi ibland av medicinska skäl och ibland för att ägarna väljer det. Hos tik och katthona är kastration/sterilisation nästan alltid kirurgisk. Hos handjur kan man både kastrera kirurgiskt eller kemiskt.  Man ger i det senare fallet vanligtvis ett chip som ger tillfällig infertilitet hos hanen.

Abort

Vid oönskad dräktighet finns det möjlighet att ge tiken abortspruta. Man ger 2-3 injektioner och följer upp resultatet med en ultraljudsundersökning för att försäkra sig om att livmodern töms. Abort är skonsammare ju tidigare den utförs.

Skendräktighet

Skendräktighet är ett vanligt problem hos hundar.  Det finns medicinsk hjälp att få. I vissa svårare fall kan det även bli aktuellt att kastrera tiken för att undvika framtida problem.

Uppfödare

Vid uppvisande av kennelnamn har vi rabatt för uppfödare på 10%. Vi anordnar regelbundet uppfödarträffar med föreläsningar